Oreneta vulgar (Hirundo rustica) al seu niu fet de fang a cobert d’una garatge. Foto: WN

SWALLOWS

Les nostres Orenetes

A Catalunya gaudim de 5 espècies diferents d’orenetes:

  • Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
  • Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica)
  • Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)
  • Oreneta de ribera (Riparia riparia)
  • Roquerol (Ptyonoprogne rupestris)

A banda comptem amb 3 espècies de falciots, semblants a les orenetes però més grans, i molt coneguts per nosaltres en ciutats i pobles:

  • Falciot negre (Apus apus)
  • Falciot pàl·lid (Apus pallidus)
  • Ballester (Tachymarptis melba)

Les Orenetes són uns vells coneguts per l’home amb qui han conviscut des de temps immemorials.  Les Orenetes, tant la vulgar com la cua-balnaca han aprofitat les construccions humanes per ubicar-hi els seus nius. Si bé ho fan d’una manera ben diferenciada.

Les Orenetes però, són d’aquells ocells on els serveis ambientals que ens ofereixen són ben notoris i imprescindibles. Consumeixen i mengen milers de mosquits, mosques i altres insectes, molts d’ells molestos per a l’home com els mosquits.

Excelents voladores, les orenetes són ocells migradors que passen l’hivern a l’Àfrica subsahariana, i a la primvera, durant els mesos de març a abril, arriben al continent Europeu i a Catalunya per reproduïr-se i completar el seu cicle biològic.

Aquestes migracions de més de sis mil quilòmetres són un dels fenomens naturals més extraordinaris que hi ha a la natura, especialment protagonitzat pels ocells, però també per algunes papallones.

Distribució de l'Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
Oreneta vulgar (Hirundo rustica)
Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica)
Oreneta cuablanca (Delichon urbicum)

Què pots fer per ajudar les Orenetes?

És poden col·locar caixes niu en l’interior d’edificis, estables, naus, passadissos, porxos, garatges o pallers, amb accés permanent des de l’exterior per fomentar l’establiment de nius d’orenetes.

És important mantenir lliure d’obstacles la trajectòria dels ocells a través d’obertures i finestres permanents.

Per evitar les molèsties dels seus excrements (pells seques-cutícules- dels insectes que s’han menjant), és pot posar una lleixa de fusta al dessota de cada niu.
En aquesta lleixa s’hi apilonen els excrements i s’evita així que caiguin sobre tendals, balcons o d’altres béns materials (taules i cadires de terrasses, etc).
Aquest excrements són un bon adob per les plantes.

Niu artificial d'Orenta vulgar (Hirundo rustica)

vols ajudar la Natura des de casa teva?

per només  5€/mes podràs accedir a tots els continguts de la Web de WN

i de Regal… la nostra mini guia d’ocells de Catalunya

Com col·locar els nius artificials per Orenetes:

Oreneta vulgar: crien en coberts, ja siguin garatjos, pallers, passadissos, ponts, etc. sempre i quan l’estructura sigui grossa i ample. Per això, normalment col·locarem els nius dins d’una d’aquestes estructures humanes, sempre i quan tinguin una obertura suficientment gran permenentment oberta a l’exterior. L’estructura del niu està fet de fang i palla o herba seca que barreja amb la seva saliva que conté un coagulant que uneix el fang i l’endureix sense que s’esquerdi. El niu és totalment obert per la part superior en forma de caçoleta. és per això que els nius artificials que millor funcionen són els que busques assemblar-se més a ls nius naturals.

 

Oreneta cua-blanca: cria a l’exterior, sota els ràfegs de les teulades, normalment a força alçada, els seus nius estan fets de fang però l’entrada del mateix és un forat al bell mig del niu i a la part superior. Crien en colònies de vegades amb centenars de nius un al costat de l’altre. Els nius artificials per les orenetes cua-blanques han estat provats en moltes ocasions amb resultats molt satisfactoris.

Niu natural d'Orenta vulgar (Hirundo rustica)
Niu artificial d'Orenta cua-blanca (Delichon urbicum)

Recomanacions:

Comparteix-ho a les teves Xarxes Socials i ajuda’ns a difondre el nostre treball per la Natura. Gràcies.