Spring of butterflies

Sembla prou senzill atreure ocells i mamífers al teu jardí… Però… i les papallones? Com ho podem fer per veure-les a casa nostra més enllà d’alguna visita esporàdica? 

Aquests acolorits insectes passen tota la seva vida lligats a les plantes: posen els ous a les fulles d’espècies vegetals que siguin nutritives per les erugues. Quan les larves neixen, s’alimenten d’aquelles fulles mentre creixen fins a fer la metamorfosi. La fase de crisàlide, doncs, també la passen penjades d’un branquilló o d’una fulla. Finalment, quan siguin papallones, aniran volant de flor en flor per alimentar-se del nèctar.

Per tant, ja ens podem imaginar que la clau per tenir papallones al jardí serà oferir-los plantes que puguin aprofitar. Però quines espècies els podem proporcionar perquè es quedin a acabar el cicle al nostre jardí? (Recorda, també, que el color groc és el més cridaner per les papallones). Podríem parlar de l’Arç blanc (Crataegus monogyna), la Nepeta (Nepeta sp) o Viola (Viola odorata).

LES PAPALLONES I LA POLINITZACIÓ

La pol·linització és una de les relacions de simbiosi més interessants de la natura. Algunes plantes s’han adaptat a ser pol·linitzades pel vent, però moltes han preferit emprendre una estreta relació amb els insectes. Moltes han desenvolupat unes flors vistoses i acolorides, amb un tresor a dins: el dolç nèctar. I això per què? Doncs per atraure insectes amb gana. Els inquilins que les visitin s’emportaran el pol·len que guarden dins la flor. Així, els insectes transportaran amb ells aquestes espores, que acabaran caient en d’altres flors, donant lloc a la fecundació.

El benefici és mutu. Les bestioles alades reben un dolç i nutritiu premi, i les plantes, sense poder-se moure, es poden reproduir amb companyes que es troben ben lluny d’allà on són.

Les papallones, juntament amb les abelles, són les reines de la pol·linització. Visiten amb delicadesa una gran quantitat de flors, de les quals només s’alimenten del nèctar. El pol·len d’aquestes se’ls enganxa a les potes, i el transporten fins a la següent flor.

Les abelles, en canvi, n’extreuen tant nèctar com pol·len, gastant per menjar una part del material que han de dispersar. Això fa que les papallones siguin més eficients i els pol·linitzadors preferits d’alguns grups de plantes. 

Plantes que alimenten les erugues d’algunes papallones més vistoses dels Països Catalans

Planta Papallona
Aladern (Rhamnus alaternus) Papallona cleòpatra (Gonepteryx cleopatra) Papallona llimonera (Gonepteryx rhamni)
Herba d’all (Alliaria petiolata) Aurora (Anthocharis cardamines)
Aranyoner (Prunus spinosa) i altres Prunus (ametller, cirerer, prunera, presseguer, albercoquer) Papallona zebrada o papilió (Iphiclides podalirius)
Arboç (Arbutus unedo) Papallona de l’arboç o arbocera (Charaxes jasius)
Col i nap (Brassica sp) Blanqueta o papallona de la col (Pieris rapae) Blanqueta o papallona dels naps (PIeris napi)
Fonoll (Foeniculum vulgare) Papallona reina (Papilio machaon)
Lledoner (Celtis australis) Papallona del lledoner (Libythea celtis)
Ortiga (Urtica dioica) Paó de dia (Inachis io) Papallona de les ortigues (Aglais urticae) Papallona reina (Papilio machaon)
Pollancre o trèmol (Populus sp) Salze i parents propers (Salix sp) Tornassolada (Apatura iris) Papallona del salze (Nymphalis antiopa) Papallona dels cards (Vanessa cardui) Papallona reina (Papilio machaon)
Ruda (Ruta chalepensis) Papallona rei (Papilio machaon)
Violes (Viola sp.) Papallona de les violetes o mirallets (Argynnis paphia)

Comparteix-ho a les teves Xarxes Socials i ajuda’ns a difondre el nostre treball per la Natura. Gràcies.

Antoni Carulla, President de WN

Col·labora! Necessitem persones compromeses com tu.

La teva ajuda és imprescindible per poder fer arribar els nostres recursos als projectes i accions per salvar la Natura. I fer-ho amb el rigor i la independència necessària per ser més efectius. Gràcies.