Mantenir un jardí silvestre és molt fàcil, doncs les plantes autòctones són més resitents i menys exigents. Foto: WN

A WILD GARDEN, THE BEST HOME FOR ANIMALS

Què és un jardí silvestre?

Un jardí silvestre és aquell que intenta imitar l’entorn natural on es troba.  Són un substitut de l’hàbitat natural de tota mena d’animalons: insectes, rèptils, aus i mamífers. Per tant, són la seva llar ideal dins les zones urbanes.

Són importants per no fer de les ciutats un espai inhabitable o una barrera infranquejable per la fauna. Si tens prou espai i el teu jardí o terrassa ho permet, prova d’assilvestrar-lo. Veuràs com la diversitat de visitants es multiplica!

Com aconseguir un jardí silvestre?

Hi ha dos criteris bàsics per fer-ne un:

 1. Utilitzar només plantes autòctones, o sigui les pròpies de l’entorn.
 2. Reduir la pressió que sovint els posem per mantenir-los “nets”.

Ep! No per això els jardins silvestres són menys bonics, ni tampoc semblen abandonats. Avui en dia, una part de la jardineria tradicional ha evolucionat i ha adoptat aquest punt de vista més natural. I un jardí assilvestrat també s’ha de cuidar!  Sinó, a la llarga quedarà colmatat per plantes oportunistes i no serà tan bon refugi per la fauna i la flora.

És important tenir un bon plantejament de com serà el nostre jardí silvestre. Seguirem criteris naturalistes, però també pràctics i estètics. Hem d’assegurar un bon manteniment.

Un tancat d’arbusts mixtos al voltant, algun arbre si es pot, un hortet i/o jardineres, i fins i tot una bassa… són elements que faran del nostre jardí un bon refugi silvestre. Si poses un recipient amb aigua, millor alçat de terra, tindràs un bebedor-banyera per ocells! Veuràs com venen a referescar-se. 

L’espai és important, però amb ben poc també en fem prou. El que compta és el que oferim, oi? En un balcó, per exemple, qualsevol element vegetal (com una enfiladissa) pot actuar de reclam per la fauna de l’entorn, com ocells i insectes.

Per què plantes autòctones? Perquè estan ben adaptades a les condicions ambientals i del sòl. Seran ideals per a crear un refugi per a la fauna local, que reconeixeran aquell hàbitat com casa seva. Contràriament, un jardí ple de plantes tropicals o foranes, per molt estètic que pugui semblar des del nostre punt de vista, serà més inhòspit als ulls dels animalons.

7611820792_c9fc94dc04_z.jpg

Prats de flors silvestres

Una extensió de gespa ben tractada es pot convertir en un bonic prat silvestre i florit. En trossos banyats pel sol, espècies com el trèbol (Trifolium), la centàuria (Centaurea) i el loto (Lotus) poden aparèixer i donar una elegant imatge de primavera, atraient abelles i diverses papallones. En zones més ombrívoles, podem plantar mates d’all silvestre (Allium ampeloprasum). Es tracta d’una petita planta que floreix aviat resultant una benvinguda font de nèctar pels insectes.

Trèbol (Trifolium)

Centauria (Centaurea)

All silvestre (Allium ampeloprasum)

Les zones d’herba alta són molt beneficioses pels animalons més petits, ja que els insectes els aprofiten com a espais per criar i alimentar-se. Petits saltarmartins i erugues s’alimenten de les fulles i herbes i les aranyes s’instal·laran per cruspir-se’ls. Aquestes bestioles faran que ocells i sargantanes ens visitin per atipar-se.

Flors de colors

Les abelles i les papallones haurien de ser una prioritat al nostre jardí. Ja sigui per la bellesa de les papallones o per la simpatia de les productores de mel –i pel fet que estan desapareixent ràpidament a nivell global–, seran molt benvingudes. I només calen flors per atraure-les.

 • Les abelles en buscaran en arbres  fruiters com la pomera, en matolls com els bruc, o a les plantes aromàtiques com l’espígol o la farigola.
 • Les papallones només s’alimenten de nèctar i prefereixen flors agrupades i de colors llampants. Moltes espècies s’especialitzen en un tipus determinat de flor o color o fins i tot en una o poques espècies de plantes. Si en vols saber més, accedeix aquí!

Recomanacions

Si tens una bassa, val la pena afegir-hi nenúfars. Florits o no, resulten molt elegants i serveixen de plataforma per molts petits insectes, libèlules i granotetes.

Pensar un bon disseny amb molts hàbitats és clau per poder tenir més diversitat de visitants: matolls, arbres caducifolis, herba baixa, una bassa, troncs, etc.

Col·loca estretègicament caixes-niu i menjadores per ocells, refugis per eriçons o abeuradors. Seran la cirereta que farà del teu jardí un autèntic refugi de fauna.

Sempre mirarem d’escollir entre plantes que floreixin i que produeixin aliments, com llavors i baies, i durant el major temps possible.

No retiris les fulles caigudes dels arbres! Els insectes s’hi amaguen, sobretot a l’hivern, actuant com a refugi per a ells i com a menjador per ocells. Tampoc ho facis amb les flors seques.

Sobretot! Oblida’t de pesticides o herbicides! Són totalment contraproduents per mantenir un jardí silvestre!

Comparteix-ho a les teves Xarxes Socials i ajuda’ns a difondre el nostre treball per la Natura. Gràcies.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

FES-TE MEMBRE DELS REFUGIS WN DE FAUNA I FLORA!

 • podràs accedir a tots els continguts de la web
 • tindràs un 15% de descompte en tots els productes de la nostra Botiga
 • rebràs el nostre Butlletí de Notícies gratuitament
 • podràs deduïr la teva quota del IRPF
 • i molts altres avantatges…
 • rebràs el fulletó dels 125 Ocells de Catalunya 

 • podràs accedir a tots els continguts de la web
 • tindràs un 25% de descompte en tots els productes de la nostra Botiga
 • rebràs el nostre Butlletí de Notícies gratuitament
 • podràs participar en voluntariat, projectes i accions
 • podràs deduïr la teva quota del IRPF
 • i molts altres avantatges…
 • rebràs el fulletó dels 125 Ocells de Catalunya i menjadora per ocells de regal

 • podràs accedir a tots els continguts de la web
 • tindràs un 25% de descompte en tots els productes de la nostra Botiga
 • rebràs el nostre Butlletí de Notícies gratuitament
 • podràs participar en voluntariat, projectes i accions
 • podràs deduïr la teva quota del IRPF
 • i molts altres avantatges…

Som un col·lectiu de ciutadans d’un món global, venim de les ciències de l’Ecologia, la Biologia, el Naturalisme. Som persones compromeses amb la conservació de la bellesa i la vida del Planeta.

Som gent emprendora i creiem en la Conservació i la Preservació de la Natura com a motor de canvi i generadora  de benestar social. Som dels que creiem que existeix una altra manera de fer les coses, dels que volem crear valor amb el que fem. Som la visió del món en el que volem viure.

Pensar globalment i actuar localment, en projectes tangibles i liderats per la societat.

HO FEM:

 • Honestament
 • Amb rigor tècnic i científic
 • Amb respecte i constructivitat
 • Vetllant pels Valors Humans Universals
 • Amb transparència
 • De forma paricipativa
 • Amb professionalitat

Conservar la Natura i Preservar la Vida a la Terra.

Treballem en projectes tangibles, sobre el territori, implicant a persones, empreses i administracions públiques. Projectes positius i de caràcter demostratiu de com preservar la natura a llarg termini.